Tegenwoordig oriënteren steeds meer mensen zich online tijdens hun zoektocht naar producten of diensten. Dat is ook niet zo gek, want een computer, smartphone of tablet is meestal binnen handbereik. Voor ondernemers is dit alleen maar goed, want adverteren in kranten, magazines of op tv, het is allemaal heel vluchtig, niet meetbaar en duur. Daarnaast is de kwaliteit van de contacten die je via deze media opdoet vaak ook nog eens slecht.

“Als je SEO op de juiste manier inzet, zul je zien dat het aantal website bezoeken stijgt”

Het zijn websites die tegenwoordig echt goede leads opleveren. Maar dan moet je natuurlijk wel goed online gevonden worden.

google

Hoe kom je aan meer bezoekers?
Daar helpt SEO (Search Engine Optimization) je bij. Als je SEO op de juiste manier inzet, zul je zien dat het aantal website bezoeken stijgt. Of deze internetters ook daadwerkelijk tot actie overgaan en contact met je opnemen, dat heeft met de overtuigingskracht van je site te maken.

Wat is SEO nou precies?
SEO is het optimaliseren van een website zodat je beter gevonden wordt in zoekmachines. Google is nog steeds de belangrijkste zoekmachine in Nederland (maar er zijn er meer, zoals Bing en Yahoo!). Als je website voor SEO is geoptimaliseerd, dan kan je hierdoor meer bezoekers naar je website trekken.

“Google heeft spiders die de hele dag bezig zijn om internet af te speuren naar nieuwe of aangepaste informatie”

Hoe vindt Google mijn website?
Google heeft spiders die de hele dag bezig zijn om internet af te speuren naar nieuwe of aangepaste informatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een website of blog. De zoektocht van deze spiders noemen we ‘crawlen’. Zodra Google een nieuwe of vernieuwde webpagina heeft ontdekt, dan worden alle beschikbare gegevens over die pagina opgenomen in de zoekresultaten database.

Hoe gaat dat crawlen in zijn werk? Hoe slim Google ook geprogrammeerd is; het is geen mens. De spiders verzamelen data (teksten, plaatjes en codes) en proberen die te interpreteren. Is de titel van een plaatje ‘auto’, dan gaat de spider ervan uit dat hij met een plaatje van een auto te maken heeft. Komt in de titel van een website het woord ‘salade’ voor, dan verwacht de spider dat de tekst eronder over salades gaat. Je zult begrijpen dat het weleens voorkomt dat de spider de informatie onjuist interpreteert. Kan de spider de inhoud van een website echt niet interpreteren, dan is de kans dat deze informatie in de Google database wordt opgenomen heel klein. Als je online gevonden wilt worden is het dus zaak de spiders van heldere informatie te voorzien.

“SEO concentreert zich op het optimaliseren van je website, zodat je goed gevonden wordt in zoekmachines als Google”

Het doel van SEO
SEO concentreert zich op het optimaliseren van je website, zodat je goed gevonden wordt in zoekmachines als Google. Hoe maken we de Google-spiders die onze website bezoeken duidelijk waar de site over gaat, wat er op dat plaatje te zien is en voor wie dit interessant is? Hoe vertellen we de spiders welke teksten belangrijk zijn en welke tot de bijzaken behoren? Hoe zorgen we ervoor dat Google de juiste mensen naar onze website loodst? En hoe krijgen we het voor elkaar dat dit er steeds meer worden? Deze vragen zijn van belang bij SEO.

seo

Bovenaan in Google: reputatie is het toverwoord
Een zoekopdracht in Google levert vaak duizenden resultaten op. Op de eerste pagina toont de zoekmachine gemiddeld 8,5 resultaten. Ieder bedrijf heeft er belang bij om op die eerste pagina te komen, want in de praktijk blijkt dat de meeste mensen klikken op één van de resultaten op de eerste pagina. De websites die op al die andere pagina’s in Google vermeld worden, worden dus vaak niet eens gezien.

“Om ervoor te zorgen dat je website zo hoog mogelijk scoort, is het nuttig om te begrijpen waar Google de volgorde van getoonde websites op baseert”

Scoren in Google
Je wilt zo hoog mogelijk scoren in Google. Stel, je hebt een parfumerie en je bedrijf zit in Amsterdam. Dan wil je dat mensen die in Google ‘parfumerie Amsterdam’ intypen, jouw website op de eerste pagina te zien krijgen – en niet die van je concurrent. Om ervoor te zorgen dat je website zo hoog mogelijk scoort, is het nuttig om te begrijpen waar Google de volgorde van getoonde websites op baseert (lees meer over het verbeteren van je lokale vindbaarheid in Google).

Het rankingsysteem van Google
De spiders van Google vinden relevantie het allerbelangrijkste. Google streeft er naar informatie te tonen die zo relevant mogelijk is voor zijn gebruikers. Of je website op die begeerde eerste pagina belandt, heeft dus te maken met de relevantie die Google je website toedicht. Deze relevantie baseert de zoekmachine op ongeveer 200 ranking factoren. Dit zijn er een aantal:

“De allerbelangrijkste factor bij het bepalen van je relevantie voor Google, is de inhoud van iedere pagina”

Inhoud
De allerbelangrijkste factor bij het bepalen van je relevantie voor Google, is de inhoud van iedere pagina. Is de informatie op je webpagina’s relevant voor je doelgroep? Voegt deze iets toe aan wat er al over een onderwerp te vinden is? Zijn de teksten logisch en gebruiksvriendelijk opgebouwd? Al doe je verder alle andere onderdelen goed, als de inhoud van je pagina’s (ook wel content genoemd) niet aansluit bij de verwachting van de lezer, dan worden je pagina’s niet als relevant gezien door Google. Lees hier meer over content. Naast geschreven content, kun je ook foto’s en video’s van SEO voorzien.

seo 2

Techniek
De techniek achter een website zorgt er voornamelijk voor dat pagina’s goed bereikbaar zijn voor Google (de stap voor relevantie) en dat pagina’s op de juiste manier door Google geïnterpreteerd worden (dit heeft wel met relevantie te maken). Verder kun je door de techniek te optimaliseren bijvoorbeeld de laadtijd verbeteren (dit heeft ook weer invloed op je vindbaarheid). Is de techniek van jouw site goed in orde? Dan is de kans groter dat je beter scoort in Google.

“Google zal je site als relevant beschouwen als de signalen die ze van je bezoekers ontvangen positief zijn”

Gedrag van je bezoekers
Zoekmachines hebben verschillende methodes om te zien hoe bezoekers zich op jouw website gedragen. Worden er veel pagina’s bekeken of juist weinig? En blijft iemand lang op je website of zoeken ze direct verder? Google zal je site als relevant beschouwen als de signalen die ze van je bezoekers ontvangen positief zijn en aantonen dat ze daadwerkelijk iets aan je site hebben gehad.

Backlinks (links naar jouw website)
Nog een indicatie voor relevantie voor Google is als andere websites over hetzelfde onderwerp een link naar jouw site plaatsen. Of als ze een door jou gepubliceerd artikel delen. Hoe meer relevante sites op internet naar jouw website verwijzen, hoe meer je als relevant wordt gezien door Google.

Zoals je al leest, er is echt ontzettend veel te vertellen over SEO :-) In mijn volgende blogs ga ik op bepaalde specifieke onderdelen van SEO dieper in. Zo kan je straks zelf een goede start maken met beter vindbaar worden in Google!

Groetjes, Virginie

Tekst en beeld: Virginie Versteegh