Nog even heel kort samengevat: de bezoekers op je site die via SEO komen, zijn volledig gratis. Dit in tegenstelling tot bezoekers op je site die binnenkomen via betaalde advertenties in Google of betaalde advertenties op social media. De ROI (Return On Investment) van SEO is daarom erg hoog. Een kleine investering zorgt vaak voor een groot (en blijvend!) resultaat. In deze blog ga ik in op het belang van het bepalen van goede zoekwoorden én beschrijf ik een belangrijke kans om sneller bovenaan te komen in Google: local SEO.

“Bij websiteteksten gaat het er niet om welke jij het mooiste vindt, maar waar je klanten op zoeken. Tenminste..als je goed gevonden wilt worden”

Bepaal je zoekwoorden
Stel, je bent advocaat. Je wil dan natuurlijk bovenaan in Google verschijnen als mensen die een advocaat nodig hebben gaan zoeken, maar…waar zoeken je klanten eigenlijk naar? Als je de indeling van je website hebt bepaald, bepaal je welke teksten je op je website gaat zetten. Het gaat er dan niet om welke woorden en teksten jij het mooiste vindt, maar op welke woorden en teksten het meeste door jouw klanten gezocht wordt. Tenminste..als je goed gevonden wilt worden. Als je in Google de zoekterm ‘advocaat’ invoert, dan levert dat ongeveer 12.500.000 resultaten op. Als je in Google de zoekterm ‘jurist’ invoert, dan levert dat ongeveer 17.000.000 resultaten op.

Dat betekent dus dat je veel meer concurrentie in Google hebt als je het woord ‘jurist’ gebruikt. Op basis daarvan zou het dus verstandig kunnen zijn om het woord ‘advocaat’ op je website te gebruiken, in plaats van het woord ‘jurist’. Want hoe minder concurrentie in Google, hoe groter de kans dat je bovenaan Google verschijnt. Denk er dus goed over na of je graag een bepaalde bewoording gebruikt omdat je die mooi vindt, of dat je goed gevonden wilt worden.

“Hoe lager het zoekvolume, hoe minder concurrentie, hoe groter de kans dat je sneller bovenaan in Google verschijnt”

Zoekvolume en concurrentie
Zoekvolume en concurrentie zijn twee zaken die mede bepalen hoe groot je kans is om bovenaan in Google te verschijnen. Het zoekvolume is het gemiddelde aantal keer per maand dat mensen zoeken op een bepaald woord of een bepaalde combinatie van woorden. Doorgaans is het zoekvolume op één bepaald woord hoger dan het zoekvolume op een combinatie van woorden (want die opdracht is meer specifiek). Het zoekvolume voor ‘advocaat Amsterdam’ of ‘advocatenkantoor Amsterdam’ is dus een stuk lager dan het zoekvolume van ‘advocaat’, omdat die eerste twee zoekopdrachten veel specifieker zijn dan die laatste. En hoe lager het zoekvolume, hoe minder concurrentie, hoe groter de kans dat je sneller bovenaan in Google verschijnt.

Grote kans dat je concurrenten ook al flink bezig zijn met SEO. Er zijn in Nederland duizenden bedrijven die hun website hebben geoptimaliseerd voor het woord ‘advocaat’ of ‘jurist’. Daarom is het verstandig, als je in Amsterdam zit met je bedrijf, om je teksten in elk geval ook toe te spitsen op ‘advocaat Amsterdam’ of ‘jurist Amsterdam’ bijvoorbeeld. Stel jezelf bij het bepalen van de zoekwoorden die je in de website gaat gebruiken dus altijd de volgende vragen:

1. Zoekvolume
Zouden mensen deze zoekterm in Google intypen als ze naar een dienst uit mijn branche op zoek zijn? Hoeveel mensen zouden hier maandelijks naar zoeken?

2. Concurrentie
Hoeveel andere websites zijn er al op dit zoekwoord geoptimaliseerd? Heb ik überhaupt een kans om met dit woord bovenaan in Google te belanden? Zo niet: maak de zoekterm specifieker; voeg er een woord aan toe waarmee je de doelgroep aanscherpt. Stel op deze manier een lijstje van zoekwoorden en -termen samen. Elk van deze woorden of combinatie van woorden dient specifiek op jouw bedrijf en jouw diensten of producten te slaan.

Tip: hoeveel concurrentie heeft jouw zoekwoord? Om te achterhalen hoeveel concurrentie een bepaalde zoekterm heeft kan je het woord of de woordgroep in de Google-zoekbalk invoeren. Boven de lijst met websites zie je altijd het complete aantal zoekresultaten. Zo komt je er bijvoorbeeld achter dat Google, wanneer iemand op het zoekwoord ‘schoonheidsspecialist’ zoekt, 720.000 resultaten vindt. Specificeer je de zoekterm en tik je ‘schoonheidsspecialist Breda’ in, dan zijn dat er opeens nog maar 139.000: een grotere kans om bovenaan de lijst van Google terecht te komen. Bovendien bereik je zo meer klanten in je omgeving. En die zijn vaak veel relevanter.

“Voor een lokale beauty salon in Utrecht is het waarschijnlijk niet interessant om in Drenthe goed vindbaar te zijn”

Plaatsnamen en SEO: Beter gevonden worden in jouw regio
Hoe groter het gebied is waarop je je focust met SEO, hoe lastiger het is om een goede vindbaarheid te verkrijgen. De concurrentie is immers landelijk meestal veel groter dan in jouw regio. Dit betekent dat het ook veel makkelijker is om in je eigen regio je doelgroep te bereiken met SEO. Daarnaast zijn bezoekers uit jouw regio vaak ook veel relevanter. De kans dat zij klant worden, is vele malen groter.

Voor een lokale beauty salon in Utrecht is het waarschijnlijk niet interessant om in Drenthe goed vindbaar te zijn. En voor een traiteur in Noord-Holland zullen bezoekers uit Groningen ook niet echt interessant zijn. Het is daarom belangrijk om je te focussen op de regio waarin je doelgroep zich bevindt. Voor veel MKB-ers is dit niet heel Nederland, maar juist de regio waar ze actief zijn. De combinatie tussen ‘gewoon’ SEO en ‘local SEO’ is hierbij de enige manier voor een optimaal resultaat.

“Als iemand zoekt naar jouw product of dienst, in combinatie met de naam van de plaats waar je gevestigd bent, dan wil je natuurlijk dat je boven je concurrent uit jouw buurt of regio staat in Google”

Als iemand zoekt naar jouw product of dienst, in combinatie met de naam van de plaats waar je gevestigd bent, dan wil je natuurlijk dat je boven je concurrent uit jouw buurt of regio staat in Google. Zoekmachines zoals Google tonen in de resultaten wereldwijde, landelijke en lokale resultaten. De verhouding hiertussen wordt bepaald op basis van de ingevoerde zoekopdracht. Bij zoekopdrachten met een lokale intentie, worden meer lokale zoekresultaten getoond.

Zoek je naar grappige filmpjes? Dan maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit of dit een filmpje uit Amerika of Nederland komt. Zoek je een goed recept voor een lekkere appeltaart? Dan is de kans groter dat je enkel Nederlandse resultaten wil zien. En zoek je naar ‘schildersbedrijf’ of ‘Italiaans restaurant’, dan zullen lokale resultaten relevanter zijn. Wil je meer lezen over local SEO? Lees dan eens dit blogartikel dat ik eerder schreef.

In 4 stappen je lokale vindbaarheid vergroten
Er zijn verschillende manieren om je lokale vindbaarheid te vergroten. Hieronder geef ik 4 tips om direct te starten. Als je meer tips wilt lezen kijk dan eens naar dit artikel met 10 tips voor het verbeteren van je local SEO.

“Heb je meerdere vestigingen? Dan is het belangrijk dat er voor iedere vestiging in ieder geval een unieke pagina is ingericht”

Stap 1: Landingspagina’s
De eerste stap voor een goede vindbaarheid in je regio is zorgen voor geoptimaliseerde landingspagina’s. Heb je één vestiging? Dan kun je je hele website optimaliseren voor een goede vindbaarheid in de regio van deze vestiging. Heb je meerdere vestigingen? Dan is het belangrijk dat er voor iedere vestiging in ieder geval een unieke pagina is ingericht.

Stap 2: Bedrijfsprofielen
Voor het vergroten van je vindbaarheid is het van belang om op verschillende websites een bedrijfsprofiel aan te maken. Voor local SEO is een profiel op ‘Google Mijn bedrijf’ één van de belangrijkste. Als je dit invult dan wordt jouw bedrijfsinformatie weergegeven in Google Maps en in de zoekmachine van Google. Informatie die dan met je doelgroep wordt gedeeld is onder andere je NAW gegevens, openingstijden, reviews en een routebeschrijving. Vul de informatie zo volledig mogelijk in bij het aanmaken van bedrijfsprofielen. Verwerk in een omschrijving woorden die voor jouw bedrijf belangrijk zijn, zoals producten of diensten. En kies categorieën die goed bij jouw bedrijf passen.

Let op: voor verschillende branches zijn er vaak ook weer aparte sites om een bedrijfsprofiel aan te maken. Als restaurant kun je bijvoorbeeld een profiel aanmaken bij Iens.nl of Eet.nu.

“Wanneer andere websites uit dezelfde regio naar jou linken, is dit een sterk signaal voor Google dat jij daadwerkelijk relevant bent voor mensen uit deze regio”

Stap 3: Verzamel links
Zoals eerder aangegeven, links zijn een belangrijk onderdeel voor het vergroten van je vindbaarheid. Wil je lokaal goed gevonden worden, dan zijn lokale links naar jouw website essentieel. Wanneer andere websites uit dezelfde regio naar jou linken, is dit een sterk signaal voor Google dat jij daadwerkelijk relevant bent voor mensen uit deze regio. Zoekmachines keuren niet zomaar alle links goed. Zo mag je niet betalen voor een link die door zoekmachines gevolgd kan worden. Ook willen zoekmachines niet dat je enkel links verkrijgt die zorgen voor betere SEO resultaten. Leg de focus daarom vooral op links die ook daadwerkelijk relevant zijn. Links die je ook zou willen hebben als Google niet zou bestaan. Links waarmee je je doelgroep daadwerkelijk bereikt en helpt.

Hieronder staan vier tips om meer lokale links te verkrijgen:

  • Ga op zoek naar websites waarop je nu al vermeld wordt. Dit kun je doen door te zoeken op je bedrijfsnaam of op je adresgegevens in Google. Vaak is het voor websites die je al een keer genoemd hebben een vrij kleine moeite om hier een link aan toe te voegen als dit nog niet gedaan is.
  • Maak gebruik van bestaande relaties. Ben je lid van een business club? Vraag of ze een link naar je site willen plaatsen. Heb je zaken gedaan met een ander bedrijf uit de regio? Vraag naar de mogelijkheden om een review of testimonial op hun website achter te laten in ruil voor een link naar je eigen site. Heb je bepaalde partners in de regio? Vraag of ze dit op hun website willen vermelden, met daarbij een link.
  • Bij het sponsoren van bijvoorbeeld lokale evenementen, goede doelen of sportclubs, is het vaak ook mogelijk om de website van het evenement, het doel of de club naar jou te laten linken.
  • Alle regio’s hebben wel specifieke websites met regionaal nieuws, evenementen en overzichten van regionale bedrijven. Breng in kaart welke websites dit in jouw regio doen en probeer links van deze sites te verkrijgen.

“Reviews van klanten verkrijgen is een belangrijk onderdeel van local SEO. Ze zorgen er in de zoekresultaten voor dat het percentage mensen dat op jouw klikt, aanzienlijk toeneemt”

Stap 4: Verzamel reviews
Reviews van klanten verkrijgen is een belangrijk onderdeel van local SEO. Reviews kunnen er in de zoekresultaten voor zorgen dat het percentage mensen dat op jouw klikt, in plaats op die van je concurrent, aanzienlijk toeneemt. Mensen vertrouwen nou eenmaal van nature vaak op het oordeel van anderen. Dus als ze twee zoekresultaten in Google zien, waarvan er een met beoordelingen en een zonder beoordelingen, dan zullen ze eerder geneigd zijn op dat zoekresultaat te klikken.

Er zijn een aantal algemene reviewsites, waarop ieder lokaal bedrijf een review kan verkrijgen. Denk hierbij aan een review voor je Google Mijn Bedrijf pagina of op Yelp. Per branche zijn er ook weer specifieke reviewsites die interessant kunnen zijn. Bijvoorbeeld Zoover of Iens. Een goede manier om te kijken welke reviewsites binnen jouw branche relevant zijn, is door in Google te zoeken naar ‘reviews’, ‘beoordelingen’ of ‘ervaringen’ in combinatie met de naam van een sterke concurrent.

Hieronder staan drie tips om meer reviews te verkrijgen:

  1. Link naar de pagina op reviewsites waar een review achtergelaten kan worden voor jouw bedrijf;
  2. Mail je klanten enkele dagen of weken na een transactie met de vraag of ze een review over je bedrijf willen plaatsen;
  3. Vraag je klanten direct nadat ze geholpen zijn of ze een review achter willen laten.

Ik hoop dat ik je met dit blogartikel de potentie heb kunnen laten zien van local SEO. Ik zie vaak dat ondernemers deze kans hebben laten liggen. Terwijl je met een paar (relatief eenvoudige) stappen de vindbaarheid van jouw bedrijf in Google enorm kunt laten toenemen. Met als gevolg: meer relevante bezoekers op je website en dus een grote kans op meer klanten!

Speciaal voor de lezers van Annicvw.com bied ik tot 15 december 2016 een ‘Local SEO scan’ aan, van € 3.000 voor € 1.500. We maken een analyse van de kansen voor jouw bedrijf en geven een concreet advies hoe je jouw vindbaarheid en zichtbaarheid direct kunt verbeteren, zodat je deze zaken meteen kunt implementeren.

Succes met het verbeteren van jouw vindbaarheid in Google!

Tekst en beeld: Virginie Versteegh