Al jaren zijn er regels hoe media om moeten gaan met reclame. Sinds 1 januari 2014 is er ook een Reclame Code Social Media. Dus hoe je als gebruiker van social media om moet gaan met het maken van betaalde reclame.

“Wanneer iemand wordt beloond voor het plaatsen van berichten op social media, wordt dit gezien als reclame”

Regels of wetten?
Wat belangrijk is om te weten is dat het geen wetten, maar regels zijn. Maar je kunt wel boetes krijgen als je je niet aan de Reclame Code houdt. Dus wanneer iemand wordt beloond voor het plaatsen van berichten en/of foto’s op social media of op een website, wordt dit gezien als reclame en moet dit dus aan de lezer duidelijk worden gemaakt.

#Spon of…?
Er wordt aangeraden om #spon of #adv bij je post te vermelden. Ik vind dat zelf geen fijne hashtags, omdat het dan overkomt als een simpele en platte advertentie. En dat voelt voor mij niet zo. Ik werk namelijk zelf alleen met merken en bedrijven samen waar ik écht enthousiast over ben en producten en/of diensten die ik ook echt zelf gebruik. Dus ja, ik maak reclame voor een merk of bedrijf die mij betaald heeft. Want zo verdien ik met mijn social media kanalen geld. Maar die samenwerking ga ik enkel en alleen aan als ik echt enthousiast ben over de dienst of het product. Daarom heb ik een nieuwe hashtag in het leven geroepen namelijk: #AnnicAd. Deze plaats ik op Instagram bij betaalde samenwerkingen. Op YouTube plaats ik altijd in het begin van de video een disclaimer dat er betaald is voor een samenwerking in de vlog of video.

“Wanneer er dus geen disclaimer in de vorm van #AnnicAd bij staat, dan heb ik het product of dienst zelf gekocht of voor betaald”

Conclusie
Wanneer er dus geen disclaimer in de vorm van #AnnicAd bij mijn social media post staat of een disclaimer in de video (wat uiteraard niks verandert aan mijn mening over een product of dienst), dan heb ik het product of dienst zelf gekocht of voor betaald én ben ik er dus heel erg enthousiast over en wil ik dat graag met jou delen. Als ik een product opgestuurd heb gekregen of ergens voor ben uitgenodigd zet ik dat erbij. Zie je een post waar ik eerder een samenwerking mee heb gehad waar geen #AnnicAd bij staat? Dan heb ik er zelf voor gekozen om deze post te plaatsen en is daar niet voor betaald. Duidelijk toch? :-)

Hieronder heb ik het ook nog een keer verteld in een video. Kijk je mee…