Mijn kracht ligt in het uitdagen van mijn klanten; ik ben door mijn kritische blik een sparringspartner voor de ondernemer en probeer ze bewust te maken van het effect van heldere communicatie. – Tot zo ver mijn elevator pitch, want dit is inderdaad waar ik voor sta en waarin ik geloof. Je eigen kracht kennen, op zakelijk gebied je toegevoegde waarde kunnen aantonen, dat is een proces dat zich ontwikkelt tijdens je carrière. Maar het gevoel van ondernemerschap, daarmee word je geboren. 

‘Ondernemer zijn, dat is een way of life’

Zoals mijn vriendin J., die haar site herhealth.nl begon omdat ze tijdens haar burnout online weinig aansluiting vond. Een jaar na de start, is haar site één van de meest bezochte lifestyle websites van Nederland. Ze vertelt me achteloos en geheel niet opschepperig over haar werkwijze. Bijvoorbeeld door haar Facebook-tijdlijn aan te passen, zodanig dat ze alleen interessante werkgerelateerde items voorbij ziet komen en niet meer de statusupdates van Klazina uit Wadway. Dat soort kleine dingen, dát toont aan dat je een ondernemer bent in hart en nieren. Eigenlijk, en dan wel op een gezonde manier, je hele leven in het teken zetten van jouw kindje, je onderneming. Ondernemer zijn, dat is een way of life.

Voor het eerst sinds ik als freelance marketeer startte drie jaar geleden, zat ik vanaf oktober zonder grote klus. Wat een stress! En ik merkte dat de dagen steeds meer op elkaar gingen lijken. ‘Morgen, dan ga ik bedrijven benaderen’, zei ik tegen mezelf. Maar morgen zat ik gewoon weer te lunchen in de stad. Ik kon me er werkelijk niet toe zetten om wéér mezelf te moeten verkopen. Want tot nu toe, had ik steeds klussen door mijn netwerk goed te benutten. Maar dat is natuurlijk niet oneindig.

“Een heerlijke balans, die tijd nodig had om zich te vormen”

Ik heb ervoor gekozen om mezelf een beetje rust te bieden en een nieuwe, langdurige uitdaging. Ik ga parttime werken bij een superleuk digitaal bureau, richt mij op het geven van personal training voor mijn andere bedrijf Snel Fit en ga nog steeds geen uitdaging uit de weg. Een heerlijke balans, die tijd nodig had om zich te vormen. Want ik weet: ik bén ondernemer, ik ben het niet geworden.

Tekst en beeld: Denise Snel