Scapino failliet. V&D failliet. Invito failliet. En dat is nog maar het begin. Als het zo doorgaat, staat straks de helft van de binnenstad leeg. Is dat jammer? Ja, wel dat het aangezicht van het winkelcentrum zo ongezellig wordt. Maar geef nou toe, jij kwam toch ook niet meer in die winkels?

‘Lekker op je luie kont, wijntje erbij en geen mekkerend kind in de wagen’

NEE. Want jij houdt van online gemak. Lekker op je luie kont, wijntje erbij en geen mekkerend kind in de wagen. En vaak betaal je pas achteraf. Dus die nieuwe pumps, die koop je via internet. I confess, dit ben ik. Asos, Zalando, ZARAAAA, H&M, Bol.com, ik heb overal accounts. Goed, ik ben koopziek en ik kan de pakketbezorger al bijna op mijn verjaardag uitnodigen, zó vaak zie ik hem, maar het is wel een feit. We kopen niet meer in de winkel. Althans, niet meer in de ge-eikte (ouderwetse) winkels.

“Goed, ik ben koopziek en ik kan de pakketbezorger al bijna op mijn verjaardag uitnodigen, zó vaak zie ik hem”

Vanuit mijn marketing-oog vind ik het een bijzondere ontwikkeling. Retail probeert keihard op te boxen tegen het online geweld. En helaas verliest het de strijd. Ik kwam dit schema’tje tegen op LinkedIn, vond het zo interessant. Feit is dat grote, logge bedrijven zoveel minder marge hebben dan de online spelers, juist vanwege die torenhoge (personeels)kosten.

infographic

Als nieuwe speler in de retailsector hóef je niet bang te zijn om zo groot – en log – te worden als de V&D, zolang je maar flexibel blijft en openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. Agile, dat woord was nieuw voor mij.

‘Agile is het toverwoord’

Ik heb momenteel een grote opdrachtgever in de software-branche (o.a. de maker van de LINDA.tv app) en daar is agile het toverwoord. Flexibel zijn, continu verbeteren en een stap vooruit denken. En, dat is mooi, want is dat niet de kern van ondernemen? Survival of the fittest. Darwin wist wel wat ‘ie zei…

Tekst en beeld: Denise Snel