Voor het blad Marie Claire schrijf ik een maandelijkse column, hierin deel ik mijn vijf ultieme carrièretips. Deze deel ik ook hier op mijn website Annicvw.com. Hieronder mijn vijf gouden tips op het gebied van pr. Wil je met je bedrijf uitstijgen boven de middenmoot, dan is goede pr essentieel!

“Die belanden 9 van de 10 keer binnen een paar seconden in de prullenbak”

1. Zorg dat je wat te vertellen hebt
Op de redactie van I Love Fashion News.com kregen we dagelijks honderden persberichten binnen. En die belanden 9 van de 10 keer binnen een paar seconden in de prullenbak omdat ze weinig nieuwswaarde bevatten. Wat wel werkt? Onderscheidende berichten en opvallende feiten. Ik was net 26 toen ik I Love Fashion News begon, ik viel op als jonge ondernemer. Dat werd door veel bladen opgepikt, die over mij en mijn bedrijf gingen schrijven.

2. Nieuws delen of oproepen tot actie?
Bedenk voordat je een bericht naar de media verstuurt wat je ermee wilt bereiken. Wil je mensen simpelweg ergens van op de hoogte stellen of wil je dat de media er daadwerkelijk iets mee gaat doen? Free publicity is natuurlijk goud waard, maar toen ik afgelopen september mijn nieuwe website Annicvw.com lanceerde, heb ik er toch voor gekozen de media een puur informatief bericht te sturen. Zie het als een nieuwsbrief, zodat iedereen op de hoogte is van waar jouw bedrijf mee bezig is.

“Zo heb ik toen ik eind 2014 mijn eerste boek uitbracht amper pers uitgenodigd”

3 Een feestje is ook pr
Elk succes moet je vieren, is mijn motto. En dus is het soms een goed idee om naast het versturen van een persbericht een event te organiseren als je iets nieuws lanceert. Maar ook hier geldt: bedenk van tevoren wat je doel hiervan is. Zo heb ik toen ik eind 2014 mijn eerste boek uitbracht amper pers uitgenodigd. Omdat ik al verscheidene publicaties in bladen kreeg, koos ik ervoor een kleine en intieme borrel voor vooral vrienden en familie te geven.

4. Verleid de ontvanger
Dit geldt eigenlijk voor alles wat je zakelijk doet. Verplaats je in de ander en bedenk wanneer de kans het grootste is dat ze naar jou event komen of jouw persbericht gebruiken voor een publicatie. Voorbeeld: een paar maanden geleden werd ik uitgenodigd voor de opening van een nieuwe salon van Rob Peetoom. Tijdens de opening gaf hij een reis naar Bali weg en reken maar dat alle pers aanwezig was ;-) Maar zoiets kan natuurlijk ook in het klein.

5. Originaliteit wint altijd
In de pr doet iedereen elkaar na, maar als je eruit wilt springen werkt originaliteit. Of je nou een persbericht verstuurt, fysiek langsgaat bij de media of een persevent organiseert, zorg dat je opvalt. Out of the box denken dus! Is ook veel leuker! ;-)

Elke maand vind je weer een nieuwe column in Marie Claire. Ik ben benieuwd, heb jij nog een goeie geld tip? Of welke tip vind jij het beste van deze vijf? Laat het mij hieronder in een reactie weten!