Content is onlosmakelijk verweven in elke marketingstrategie anno 2016. Tegenwoordig is bijna iedereen wel een beetje blogger: of je dat nu doet voor je werk, als ondernemer of voor je personal marketing. Want content is goed voor merkbouw, vindbaarheid en interesse vanuit je doelgroep. Maar is content niet alleen waardevol als het relevant is? Dit zijn een aantal dingen die we in 2016 hebben geleerd over content en inzicht kan geven in jouw content-strategieën in 2017. 

“Wat waren we verbaasd met z’n allen: Trump won de verkiezingen in de VS. Want shocker: de underdog heeft gewonnen”

OMG!
Wat waren we verbaasd met z’n allen: Trump won de verkiezingen in de VS. Want shocker: de underdog heeft gewonnen. De discussie die tot stand kwam, is ook relevant voor jou als je content maakt. Want heb jij wel genoeg oog voor de stille meerderheid? Dat zijn de mensen die niet halve dagen zitten te instagrammen, facebooken, snapchatten en zichzelf graag bevinden in digitale communities? En kunnen we daarin niet stiekem wat van die malle Trump leren? Hij won onverwachts doordat hij wèl oog had voor de stille meerderheid. Dus: beantwoord je wel de juiste vragen en ga je met jouw content wel in op de dingen die échte mensen écht raken?

Word één met je doelgroep
Het kan heel goed zijn dat jij zelf heel anders bent dan je doelgroep. Maar de truc is om content te creëren die helemaal aansluit bij je doelgroep. Da’s moeilijk hoor! Mocht je het nou zelf heel lastig vinden je te verplaatsen in je doelgroep, zorg dan dat je iemand om je heen hebt die wel tot die groep behoort. Vraag om advies en test je content uit. Je moet dus je doelgroep zijn! 

“Wij zeggen in Nederland een no-nonsense mentaliteit te hebben en dat moeten we elke dag bij onze klanten en volgers waarmaken”

Geen woorden maar daden
In Amerika zeggen ze: walk the talk. Praatjes vullen geen gaatjes. Wij zeggen in Nederland een no-nonsense mentaliteit te hebben en dat moeten we elke dag bij onze klanten en volgers waarmaken. Trump belooft het immigratiebeleid aan te pakken en hoe? Door een muur te bouwen. We weten allemaal heus wel dat we dat met een korreltje zout moeten nemen, maar toch. Hij belooft zijn achterban iets en komt met een duidelijke oplossing. En dát is waar we van houden hier in Nederland. 

“Durf de mensen buiten je doelgroep te negeren en los problemen voor jouw doelgroep op”

Heb lef!
Je kunt veel over Trump zeggen, maar lef heeft ‘ie wel. En niet alleen door met dat idiote kapsel de deur uit te gaan. Maar juist zijn verschijning, zijn nare uitspraken en zijn enorme brutaliteit, zorgden ervoor dat hij de meerderheid van de stemmers achter zich kreeg. Vergelijk het met Dumpert of Powned: je vindt het misschien mannelijk of dom, maar stiekem kijk je er wel eens naar. Niet alle content is gemaakt voor iedereen. Kijk dan ook vanuit dat oogpunt naar je eigen content: wie is je doelgroep exact en wie niet? Focus is key: als je er anderen niet mee bereikt, is dat eigenlijk helemaal niet erg. Heb het lef om de mensen buiten je doelgroep te negeren en los problemen voor jouw doelgroep op. Wees duidelijk hoe je ze kunt helpen en waarom ze voor jou moeten kiezen. 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Deze insteek heeft mij vaak geholpen bij het adviseren van mijn klanten. Make 2017 a great one!

Tekst en beeld: Denise Snel