Voor het blad Marie Claire schrijf ik een maandelijkse column, hierin deel ik mijn vijf ultieme carrièretips. Deze deel ik vanaf nu ook op mijn webiste Annicvw.com. In de eerste column stond het onderwerp social media centraal. ‘Jeetje, wat gaat het toch goed met jou!’, zeggen mensen vaak tegen mij. Ik kan je vertellen, dit komt alleen door mijn social media. Hierbij mijn vijf gouden tips…

1. Posten is gezien worden
Hoe vaak mensen wel niet tegen mij zeggen: ‘Jeetje wat gaat het toch goed met jou, Annic!’ Dat komt alleen maar door het beeld dat ik schets op mijn social media. Het is dé ultieme personal branding-tool. Dus maak daar gebruik van. Deel je successen! Sta je in de krant? Heb je een record aan verkopen of bezoekers? Share it.

“Deel je successen! Sta je in de krant? Heb je een record aan verkopen of bezoekers? Share it.”

2. Niet pushen maar delen
Natuurlijk wil je als je een bedrijf hebt je producten of diensten aan de man brengen. Maar als ik elke dag berichten post met de tekst ‘Koop mijn boek Masterclass Ondernemen’, raak ik geheid honderden volgers kwijt. Daarom wissel ik af met vragen aan mijn volgers. Die interactie is niet alleen leuk voor je doelgroep, maar ook nuttig voor jou. Facebook is dol op interactie en zal jouw post aan veel meer mensen laten zien. Ik heb mijn volgers zelfs wel eens gevraagd wat ze van mijn vakantiebestemming vonden.

3. Twitter-bird of Insta-ondernemer?
Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar zes jaar geleden was er amper social media. Toen ik ILoveFashionNews.com lanceerde zat nog bijna niemand op Twitter, Facebook was voor mensen met internationale vrienden en Instagram bestond nog niet. Ik was dus overgeleverd aan Hyves: nachtenlang (overdag werkte ik nog als styliste) zat ik mensen op Hyves toe te voegen, in de hoop dat ze ILoveFashionNews.com gingen volgen en de site zouden bezoeken. Anno 2015 zijn er allerlei kanalen waar je uit kunt kiezen, dus kijk goed welk platform bij jou en/of je bedrijf past.

“Nachtenlang (overdag werkte ik nog als styliste) zat ik mensen op Hyves toe te voegen.”

4. Een goeie bio is het halve werk
Het korte tekstje onder je username op je profiel kan het verschil maken tussen gevolgd worden of niet. Ik kom dagelijks leuke accounts tegen, maar als de bio niet duidelijk is, zal ik diegene niet zo snel gaan volgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik inmiddels een bio-verslaving heb ontwikkeld.

5 Apps to like
Er zijn heel veel apps die je aan meer volgers en likes kunnen helpen. Mijn favorieten: Afterlight en Facetune. Die laatste gebruik ik trouwens niet om mijn gezicht glad te strijken, maar om bijvoorbeeld mijn bed glad te trekken. Staat toch net iets mee ‘likeable’ als de achtergrond van die foto er ook fris uitziet.

Elke maand vind je weer een nieuwe column in Marie Claire. Ik ben benieuwd, heb jij nog een goeie social media tip? Of welke tip vind jij het beste van deze vijf? Laat het mij hieronder in een reactie weten.

Beeld: Reneé Streefkerk