Gister kreeg ik een uitgebreide reactie van een kijker onder één van mijn video’s op mijn YouTube kanaal. Ze vroeg naar aanleiding van een andere reactie waarom ik negatieve reactie’s verwijder. Ik krijg onder mijn video’s wekelijks honderden súperlieve, leuke en positieve reactie’s en gelukkig amper negatieve reactie’s. Maar als ik ze krijg dan verwijder ik ze of ik reageer met #positivevibesplease. Na haar reactie dacht ik: laat ik daar een artikel over maken en het één keer uitleggen. Ik denk dat dit een steeds groter ‘ding’ wordt op social media en dan is het in één keer duidelijk voor mijn kijkers hoe ik erover denk en begrijpen ze mij misschien beter en misschien fijn voor andere YouTubers.

Hieronder de reactie van de kijker over het verwijderen van reactie’s:

afbeelding 1

Op mijn kanaal is er ruimte voor…
Op mijn YouTube kanaal is altijd ruimte voor leuke en positieve reacties, vragen en verzoekjes. Ook leuke tips voor mijn kanaal vind ik altijd superleuk om te lezen. Ik krijg vaak verzoekjes van kijkers met leuke onderwerpen, ‘tags’ of Q&A’s voor de extra video’s die ik op de woensdag plaats en daar doe ik vaak gelijk iets mee. Superleuk!

“Maar aan negatieve, onaardige, beledigende of betweterige reacties heb ik geen behoefte”

Ik lees dan ook alle comments en ik reageer altijd persoonlijk op iedereen die een reactie plaatst. Dat iemand de moeite neemt om een reactie achter te laten vind ik zó leuk! Maar aan negatieve, onaardige, beledigende of betweterige reacties heb ik geen behoefte. Ik denk dat niemand daar beter van wordt en mijn kanaal al helemaal niet. “Negativity is poison for the soul” is ook niet voor niks één van mijn favoriete quotes… ;-) Vaak gaat het er ook niet om wát je zegt, maar hoe je iets zegt waardoor het negatief of onaardig overkomt.

“Mijn doel is namelijk niet om de grootste YouTuber te worden”

Mijn leven leiden op verzoek van kijkers?
Ik kreeg laatst ook een reactie van een kijker die over mijn weekvlogs zei: “Ik vind wel dat het sinds de brand wat langdradig is en té vaak over de brand of het herstel na de brand gaat. Dat kan best wat minder uitgebreid want ik zie liever nieuwe producten, brands etc…” En dan denk ik: HUH?! Ik vlog over mijn leven. Dat is heel erg persoonlijk, niks in scene gezet en alles wat ik laat zien is echt zoals het is. Dus verzoeken over wat ik in een weekvlog doe of wel of niet zeg zijn dan toch niet op z’n plek? Ik ben mezelf, leef mijn leven zoals ik dat zelf graag wil. Ik vind het superleuk om elke week duizenden kijkers daarin mee te nemen. Maar als ik samen met mijn vriend zo iets heftigs meemaak als een brand waardoor we al 1,5 maand niet in ons eigen huis kunnen wonen en we daar nog veel mee bezig zijn omdat ons huis hersteld moet worden, dan zie je dat ook terug in mijn vlogs. Dat is op dat moment wat er speelt in mijn leven.

“Door verzoeken over wat je doet of wat je vertelt in een vlog worden vlogs toch niet meer authentiek?”

Als vlogger leef je je leven zoals je dat altijd deed, het enige verschil is dat je zo nu en dan een camera in je hand hebt. Door verzoeken over wat je doet of wat je vertelt in een vlog worden vlogs toch niet meer authentiek? En dat is volgens mij toch waarom zoveel mensen YouTube leuk vinden. Ik zelf in ieder geval wel.

Hieronder de reactie van de kijker over mijn weekvlogs:

afbeelding 2

Waarom ik negatieve reacties verwijder
Ik weet wat ik vlog, waar ik voor sta en wat ik wil delen. Ik ben mezelf. Als daardoor mensen afhaken vind ik dat helemaal niet erg. :-) Tuurlijk is het leuk om te groeien met het aantal abonnees of kijkers, maar mijn doel is niet om de grootste YouTuber te zijn of te worden. Dan zou ik hele andere video’s maken die veel beter scoren. Ik vind het vooral belangrijk om mezelf te kunnen zijn, dicht bij mezelf te blijven en dat ik me niet anders hoef voor te doen of andere keuzes moet maken in het dagelijks leven omdat er kijkers zijn die dat graag zouden willen. Ik wil graag de kijkers en abonnees die bij mij passen en mij volgen om wie ik ben. En voor de mensen die daar niet bij passen zijn er gelukkig meer dan genoeg andere YouTubers. Enne… Vergeet niet, je hoeft niet te kijken. ;-)

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Zou je de reactie’s laten staan? Reageer je? Of doe je er niks mee? Laat je het weten in een comment?