Marjolein (42), directeur van House of Social media, is social media expert en adviseerde de afgelopen zes jaar al honderden bedrijven, overheden, scholen en particulieren succesvol over het optimaal inzetten van social media. Wat is haar geheim en beste ondernemerstip?

“Ik streef altijd de quote van Pipi Langkous na: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”

Je bent een echte zakenvrouw. Hoe ben je op het idee gekomen om House of Social Media op te richten?
Ik ben in dit vak terecht gekomen omdat ik – na beëindiging van mijn internetonderneming in 2010 – werd gevraagd door een bedrijf om mijn visie te geven over op welke manier zij social media zouden kunnen inzetten. Na afloop was de interim directie zo enthousiast dat ze vroegen of ze mij konden inhuren. Ik had op dat moment nog geen concreet idee voor een nieuw bedrijf, maar toen ik ’s avonds thuis kwam heb ik de naam House of Social Media bedacht en ben ik de dag erna naar de Kamer van Koophandel gegaan om mijn bedrijf in te schrijven.

Binnen no time liet ik vervolgens een website en visitekaartjes maken en ik ben meteen – zonder visie of missie – aan de slag gegaan. Soms moet je niet teveel nadenken, maar gewoon doen. Daarna is het heel snel gegaan en kreeg ik veel opdrachten, vooral via klanten en social media. Nu, na 6 jaar, staat er een solide bedrijf en ik heb inmiddels mogen werken voor onder andere Schwarzkopf Professional, Canon, Koninklijk Conservatorium en veel andere A-merken en bedrijven.

“Dromen zijn er om na te jagen en ik ben na mijn burn-out als ondernemer aan de slag gegaan”

Wat voor werk deed je daarvoor en waar droomde je van?
Hiervoor deed ik de sales voor een mooi cosmeticamerk, was ik recruiter en werkte ik als internetondernemer in de datingbranche. Na een stevige burn-out die twee jaar heeft geduurd, wist ik dat ik niet meer in de sales wilde werken en ook niet meer voor een baas. Sorry, bazen van Nederland ;-). Dromen zijn er om na te jagen en dus ging ik na mijn burn-out als ondernemer aan de slag. Het is heerlijk om geen ellenlange vergaderingen (met slechte koffie) bij te moeten wonen, om geen vaste werktijden te hebben en alles zelf te bepalen. Ik voel me hierdoor vrij.  Als ik zakelijk wil sparren, zijn er voldoende mensen in mijn vakgebied die ik kan bellen.

Hoe lang duurde het voor je tegen jezelf kon zeggen: ‘mijn bedrijf is een succes’?
Dat is met stapjes en momenten gegaan. Voor alles is een eerste keer: de eerste keer een training geven, een eerste lezing of gastcollege, voor het eerst een blog voor Marketingfacts schrijven of een column voor de krant, zelfs een boek. Dat zijn allemaal momenten die aaneengeschakeld zorgen voor een succesvol bedrijf. Nu, 6 jaar na oprichting van House of Social Media, durf ik wel te zeggen dat het bedrijf stevig staat en er voldoende succes wordt geboekt. Niet alleen in mijn eigen bedrijf, maar zeker ook bij de klanten. Dat geeft voldoening en zorgt er ook weer voor dat klanten mij aanbevelen in hun eigen netwerk.

Je bent ook mama, hoe combineer je een kind met een eigen bedrijf?
Ik heb ervoor gekozen om zowel te ondernemen als voor mijn dochter Julia (8) te zorgen. Aangezien ik gescheiden ben en we geen co-ouderschap hebben, is dit af en toe even schipperen. Ik streef ernaar om haar elke dag uit school te halen en probeer mijn werk hier omheen te plannen. Als dat niet lukt, bel ik mijn moeder; mijn steun en toeverlaat die er altijd is om Julia op te vangen als ik later terug ben van mijn werk. Mijn keuze zorgt er ook voor dat ik in de avonduren als Julia op bed ligt weer achter mijn laptop zit om trainingen en lezingen uit te werken en dus minder privétijd heb om met bijvoorbeeld vriendinnen door te brengen.

“Ik voel me zakelijk heel sterk, het meest als ik een project succesvol heb afgerond”

Je staat er in je bedrijf alleen voor. Wanneer voel je je het sterkst en wanneer op je kwetsbaarst?
Mijn bedrijf run ik alleen, wel huur ik regelmatig freelancers in voor grotere projecten. Het prettige hieraan is dat ik geen medewerkers in dienst heb en als het een periode rustig is –bijvoorbeeld in de zomer- ik deze mensen ook niet hoef door te betalen. Ik voel me zakelijk heel sterk, het meest als ik een project succesvol heb afgerond. Natuurlijk voel ik me wel eens kwetsbaar. Afgelopen maand werd ik geveld door een zware keelonsteking en een keelabces. Dan zijn er uiteraard ook geen inkomsten en op die momenten merk je het natuurlijk wel dat eigen baas zijn heel anders is dan in loondienst werken.

Wat viel je mee aan het eigen ondernemerschap?
Het gunaspect is erg waardevol. Klanten moeten je de business gunnen en dat gebeurt ook. Daardoor hoef ik tot nu toe niet aan sales te doen. Klanten melden zich via social media of via mond tot mond reclame.

“Wat ik af en toe lastig vind, is dat je 24 uur per dag bezig bent. Het werk stopt niet zodra ik de deur op kantoor achter me dicht trek, het gaat altijd door”

Wat valt je het meeste tegen of vind je het moeilijkste aan je ondernemerschap?
Wat ik af en toe lastig vind, is dat je 24 uur per dag bezig bent met je eigen bedrijf. Met enige regelmaat handel ik op zondagavond om 23.00 uur mails af en maak ik nog offertes. Het werk stopt niet zodra ik de deur op kantoor achter me dicht trek, het gaat altijd door. Dat is soms moeilijk, maar houdt het ook afwisselend en dynamisch.

Wat zijn jouw 3 ultieme social media tips voor ondernemers?
1. Creëer meer video content
In 2018 zal 84% van al in internetverkeer als videocontent bestaan. Tevens beloont Facebook video met een hoger bereik. Zet daar dus zoveel mogelijk op in.
2. Infographics zijn hot
Social media gebruikers zijn dol op infographics, visuele content krijgt meer engagement dan een stuk tekst. Gebruik je dat nog niet, dan is dit een mooie kans om mee aan de slag te gaan.
3. Maak van je medewerkers online ambassadeurs
Veel bedrijven communiceren nog alleen vanuit het corporate account en vergeten hierbij hun eigen medewerkers te betrekken. Zonde. Betrek je medewerkers bij je social media inzet, geef ze een podium en laat ze het verhaal van je organisatie uitdragen.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.